عوارض نمونه برداری از پروستات
عوارض نمونه برداری از پروستات به روش ترانس رکتال بیشتر از آزمایش PSA است. این تست از طریق سونوگرافی برای برداشت مقداری از بافت مرکزی پروستات و تشخیص سلولهای سرطانی انجام میشود. برای انجام بیوپسی پروستات با کمترین میزان عارضه به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی فاطمی با مدیریت دکتر محمد حسین اخلاقی نیا مراجعه کنید.
جهت جلوگیری از خطرات نمونه برداری پروستات معمولاً پزشکان داروهای آنتیبیوتیک را تجویز میکند تا هم میزان عفونت و هم میزان درد و التهاب پس از بیوپسی به کاهش یابد. برای جلوگیری از عوارض احتمالی توصیه میکنیم حتماً این آزمایش را در کلینیکهای خصوصی دارای پزشکان متخصص انجام دهید.
مهمترین عوارض نمونه برداری از پروستات
عوارض نمونه برداری از پروستات شامل عفونت، خونریزی، حساسیت و همچنین درد در ناحیه پرینه است. خطرات بیوپسی غده پروستات با مراجعه به مراکز تخصصی و تحت نظر پزشکان متخصص به میزان زیادی کاهش مییابد. عوارض بعد از بیوپسی پروستات عبارتند از:
احتمال بروز عفونت و حساسیت دارویی
یکی از خطرات مهم نمونه برداری از پروستات، احتمال عفونت است. تقریباً 1.7 درصد از بیماران پس از بیوپسی دچار عفونت میشوند و احتمالاً بروز این عارضه به دلیل ارگانیسمهای بیماریزا از طریق وسایل نمونه برداری است.
جهت کاهش خطر بروز عفونت پزشکان معمولاً داروهای آنتیبیوتیک را تجویز میکنند و میتواند میزان درد و سوزش و تب را به شدت کاهش دهد. احتمال ابتلا به عفونت در نمونه برداری ترانس رکتال حدود 2 درصد است، در حالی که در نمونه برداری ترانس پرینه خطر عفونت ادراری یک درصد خواهد بود.
حساسیت دارویی بهعنوان یکی از مهمترین عوارض پس از بیوپسی نیز به ندرت اتفاق میافتد، اما داروهای مصرف شده در حین نمونه برداری ترانس رکتال میتواند مانند هر دارویی باعث واکنشهای حساسیتی شود. این نوع واکنش در کمتر از 0.01 بیماران رخ میدهد. در هر صورت بیماران باید پزشک خود را نسبت به مصرف داروهایی که به آنها حساسیت دارند مطلع کنند.
در در ناحیه پرینه و خونریزی
ناحیه پرینه که بین بیضه و سوراخ مقعد قرار دارد، ممکن است تا یک هفته پس از نمونه برداری پروستات درد داشته باشد، اما این درد چشمگیر نیست. صرف نظر از تعداد سوراخهایی که برای نمونه برداری ایجاد میشود، معمولاً میزان سوزش و درد در بین جوانان بیشتر بروز پیدا میکند.
از سوی دیگر برخی از بیماران گزارش دادهاند که دچار خونریزیهای متعدد پس از بیوپسی شدهاند. در چنین شرایطی حتماً باید به پزشک خود مراجعه کنید و قبل از شروع نمونه برداری نیز در صورت داشتن بیماری هماچوری پزشک خود را در جریان قرار دهید.
احساس گیجی پس از بیوپسی پروستات
از دیگر عوارض نمونه برداری از پروستات به روش ترانس رکتال (TRUS) مخصوصاً زمانی که بیمار هیچ نوع خوراکی و نوشیدنی مصرف نکرده باشد، احساس گیجی است.
در صورتی که نمونه برداری پروستات به روش ترانس رکتال تحت بیهوشی عمومی انجام شود، پس از تست فرد دچار احساس درد یا ضعف میشود. احساس گیجی میتواند به مدت یک یا دو روز ادامه داشته باشد. بنابراین باید حتماً با یک شخص هماهنگ کنید تا شما را تا منزل همراهی کند.
احتباس ادرار به دلیل وجود لخته خون
حدود 2 تا 5 درصد بیماران اعلام کردهاند که پس از نمونه برداری از پروستات در دفع ادرار مشکل داشتهاند. این وضعیت بیشتر به خاطر کبودی داخل مثانه یا میزراه است که به احتباس ادراری از طریق لخته خون منجر میشود.
چنین شرایطی باعث تورم و انسداد راه ادرار خواهد شد و در برخی از موارد تکرر ادرار یا عدم تحمل آن را به همراه دارد. احتباس ادرار به وسیله لخته خون بیشتر در افرادی رخ میدهد که قبل از بیوپسی پروستات به روش ترانس رکتال دچار مشکلاتی بودهاند. بنابراین برای جلوگیری از بروز این عارضه حتماً پزشک خود را در جریان قرار دهید.
نکات مهم برای جلوگیری عوارض نمونه برداری از پروستات
برای جلوگیری از عوارض نمونه برداری از پروستات از جمله کبودی، درد و سوزش، خونریزی طولانی مدت و عفونت لازم است مراقبتهایی را انجام دهید. توجه به این نکات باعث میشود که احتمال بروز هرگونه خطر احتمالی به شدت کاهش یابد.
پس از نمونه برداری پزشکان توصیه میکنند بیماران مایعات فراوان بنوشند تا ادرار بیشتری داشته باشند و مقدار خون لخته شده از بدن آنها خارج شود. مصرف مایعات کمک میکند تا میزان عفونت مثانه نیز کاهش یابد.
حداقل به مدت 7 روز از انجام فعالیتهای سنگین مانند وزنهبرداری، دوچرخهسواری و دویدن خودداری کنید. بر اساس تجویز پزشک سعی کنید آنتیبیوتیکهای خود را به موقع مصرف کنید و از مصرف نوشیدنیهای الکلی تا هنگام اتمام دوره مصرف دارو بپرهیزید.
تا یک هفته بعد از نمونه برداری نیز سعی کنید مصرف آسپرین و داروهای ضد التهاب را قطع کنید.
به مدت هفت روز از انجام فعالیتهای جنسی خودداری کنید و تا 48 ساعت پس از نمونه برداری فقط فعالیتهای سبک داشته باشید.
خلاصه مطالب
عوارض نمونه برداری از پروستات شامل احتباس ادرار به دلیل وجود لخته خون،؛ خونریزی و درد ناحیه پرینه است. برخی از افراد نیز ممکن است پس از نمونه برداری دچار احساس گیجی و حساسیت دارویی شوند که باید پزشک خود را در جریان قرار دهند.
از مهمترین عوارض بیوپسی پروستات بروز عفونت و سپسیس است که بیشتر در نمونه برداری ترانس رکتال بروز مییابد. در چنین شرایطی پزشکان سعی میکنند با تجویز داروهای آنتیبیوتیک به بیماران کمک کنند. برای انجام نمونه برداری با کمترین میزان عرضه و تحت نظر پزشکان متخصص به مرکز سونوگرافی و رادیولوژی فاطمی، بهترین مرکز سونوگرافی و رادیولوژی در تهران مراجعه کنید.